Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A yorkiról tudni kell!

2010.06.07

A yorkshire terrier, vagy másnéven yorki egy kistermetű, fantasztikus kutyácska. Talán ennyivel is el lehetne intézni a bemutatását, és akkor tényleg egy mondatban elmondtunk róla mindent.

De akinek van legalább egy yorkija, az úgysem éri be ennyivel, és akár regényt is tudna írni róla. Nos, a yorki egy rendkívül népszerű fajta az egész világon, és nem véletlenül. Egyesül benne a báj, a kedvesség, az elegancia, az intelligencia, az állandó tettrekészség; kis termete miatt könnyen kezelhető, szinte mindenhova könnyedén magunkkal vihető, és terrier lévén még erős őrző hajlamai is vannak. És itt szeretném kiemelni, hogy a yorki nem (csak) öleb, hanem igazi terrier. Az FCI besorolása szerint is a terrierek csoportjába tartozik a kiállításokon. Ebből kifolyólag néha problémák is adódhatnak, mert ez a kis kutya nem érzi magát kicsinek, és néha konfliktusba keveredik nála sokkal nagyobb méretű kutyákkal.
Az igazi yorki tűzrőlpattant, szinte mindig „intézkedik”, nem egy behúzott farkú félénk anyámasszony katonája.
Nagyon jól áll neki a rövid frizura, ami közkedvelt a gazdik körében, de fantasztikus lesz a megjelenése, ha megnövesztjük a szőrét. Ez ugyan kemény munka a gazdinak, és eleinte a kutyának sem könnyű, de a yorki még erre is képes, hogy gond nélkül elviselje ha a gazdi életcélja, hogy végtelen hosszúságú szőrt növesszen neki. Sőt, ilyenkor tudja magáról, milyen gyönyörű, és ezt éles elméjével ki is használja.
Ha helyesen tápláljuk, és igényeinek megfelelő helyen tartjuk, nem beteges fajta. Imád a szabadban sétálni, játszani, és nyugodtan kiengedhetjük télen is, ha hideg van. Viszont ez nem azt jelenti, hogy kint tartható a szabadban, ez a fajta szigorúan a lakásban kell, hogy lakjon! A gazdinak gondoskodnia kell egy puha ágyról a számára a lakás egyik nyugalmas, meleg sarkában. Persze ezt a fekhelyet ő elég ritkán fogja használni, kedvenc pihenőhelye a gazdi öle után a kanapé, vagy a gazdi ágya, lehetőleg a legpuhább párnákkal kibélelve.
Az egészséghez nála nem csak a megfelelő táplálék-, és vitaminellátás szükséges, de a lelkét is rendben kell tartani azzal, hogy nem hanyagoljuk el, nem tesszük ki egy emberek által ritkán látogatott helyre. Ha nincs elég kontaktusa az emberekkel, akkor egy magábaforduló, félénk, morózus, szerencsétlen kis állat válhat belőle, aki emiatt hajlamosabb lesz a betegségekre is.
Sokan keresnek yorkit a gyerekeknek. Azt gondolják, hogy kicsi gyereknek kicsi kutya kell. Véleményem szerint ez a fajta nem való kicsi gyereknek. Annyiban ugyan igazuk van, hogy kicsi gyerek mellé nem mindig jó a nagy kutya, de szerintem kicsi gyereknek egyáltalán nem való semmilyen kutya. Az ember mindig magának vegyen kutyát, és csak akkor, ha úgy gondolja, hogy a gyerekek megértik, és meg is fogadják, hogy a kutya nem egy játék, akivel azt csinálhatnak, amit akarnak. A yorki kis méreténél fogva érzékenyebb a mechanikai behatásokra mint a nagyok. Könnyen megsérül ha a gyerekek húzzák-vonják, netalán kiugrik a kezükből.
Egy baráti összejövetel alkalmával egy nem kutyás ismerősöm megkérdezte, hogy mi az a különleges dolog, amiért annyian imádják a yorkikat. Erre egy yorki tulajdonos ezt válaszolta neki: „ Ha egyszer lesz egy yorkid, utána már soha többet nem tudod elképzelni az életedet nélküle!”
Nos erre az a 18 év is bizonyíték, amit én eddig eltöltöttem ezekkel a fantasztikus kis bohócokkal. Én sem tudnék élni nélkülük.
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

zrínyi miklós út 30

(viki, 2018.06.22 20:15)

nekem van egy yorkim Molly a neve és nem tudom elképzelni az életem

rim sec

(Cernakova, 2017.02.02 19:51)

Segítenétek

(Hanna, 2014.10.16 17:07)

Sziasztok! Engem az érdekelne, hogy a yorki ki bír e egyedül 5-6 órát (nem lenne bezárva, az egész házban járkálhatna)? Sok helyen olvastam, hogy néhány kutya nem szeret egyedül lenni, mert ilyenkor magukba fordulnak.

Re: Segítenétek

(py2385, 2015.03.11 10:19)

sziasztok engem az érdekelne hogy ő más kutyákkal kijön-e ha kiskorától veluk van?? :)

Tatabánya

(Veronika, 2013.10.01 19:46)

Egyszerűen imádni való!

xsxs

(viki, 2013.02.04 18:43)

jaj nem lehet ennyire aranyos egy mutyiiiiiiikkkkkkkkkkkaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa(igaz az utolso mondat)

dedede

(jueah, 2011.02.27 16:48)

jo az oldal xD csak nem sok minden van xD

Re: dedede

(bjindriffo, 2012.10.06 12:03)

Hát igen alig van valami az oldalon,de amúgy nagyon jó szerintem.

2012.10.06.

(nina99, 2012.10.06 11:59)

Olyan cukik a yorki-k nem?
Kis édik!:)(:

Re: 2012.10.06. nina

(hdhig, 2012.10.06 12:01)

Igen nagyon cukik!=)

fgfgfg

(fgfggg, 2011.02.27 16:47)

ez igaz ( az utolsó mondat ) !!!!!